Czy po jabłku będę chudsza? Czyli fakty i mity na temat zdrowego jedzenia

O tym, jak powinniśmy się odżywiać, słyszymy z każdej strony. Co sezon na rynku pojawiają się nowe superfoods, które mają nie tylko nas odchudzić, ale też dać życie wieczne, nową karierę i umiejętność organizowania czasu. Mimo wypicia 10 szklanki zielonej herbaty wciąż ważysz tyle samo, a jedyne czego Ci ubyło to pieniędzy? Chyba każdy z nas to zna. Właśnie dlatego przygotowaliśmy małe zestawienie faktów i mitów, które pomogą Ci się odnaleźć w tym skomplikowanym jedzeniowym dyskursie.

Od tłuszczy będziesz tłusta

To na szczęście mit i to oddziałujący z siłą rażenia bomby atomowej (kalorycznej). Tłuszcze zawierają masę nienasyconych kwasów, które pozwalają nam na jeszcze lepsze wchłanianie witamin. Oczywiście nie mówimy tutaj o ociekającej w tłuszcz pizzy, którą, rzecz jasna, wszyscy kochamy, ale po jej zjedzeniu musimy umyć tłuste ręce i iść na drzemkę. To leka przesada. Wystarczy spożywać oleje pochodzenia roślinnego takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, a nasz organizm będzie z nich czerpał same najlepsze właściwości.

Wegetarianie to anemicy

Niektórzy może owszem, ale nie ma to nic wspólnego z wegetarianizmem. Co ciekawe, dieta roślinna dostarcza nam znacznie więcej żelaza niż mięsna. Jednak mimo to wchłanianie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych jest dużo mniejsze. Aby sobie z tym poradzić, wystarczy wkomponować do naszego posiłku produkty o dużej zawartości witaminy C, która znacznie zwiększy ich przyswajanie.

Czy po jabłku będę chudsza? Czyli fakty i mity na temat zdrowego jedzenia

Węglowodany to pomiot szatana

Pod pewną formą rzeczywiście. Wszelkiego rodzaju białe pieczywo to przykład węglowodanów prostych, po których zjedzeniu poziom Twojego cukru skacze niczym polscy skoczkowie w sezonie narciarskim, a potem jak Twoja średnia w szkole spada w zatrważającym tempie. Jednak grupa węglowodanów jest bardzo duża. Należy do niej także ciemny m ryż, pełnoziarniste pieczywo czy makarony. Tych produktów nie może zabraknąć, ponieważ spożywane w odpowiednich ilościach sprawiają, że dłużej czujemy się syci, a nasz poziom cukru utrzymuje się na stałym poziomie.

Sprawdź również:  Kobieta i przegląd...samochodu

Czekolada jest źródłem magnezu i koi nasz nerwy

Może i koi, ale nie jest to związane z jej właściwościami odżywczymi, a jedynie z cudownym smakiem, który od razu wprawia nas w lepszy humor. Czekolada, nawet ta gorzka, to po prostu tłuszcz, smaczny i kojący, ale nadal tłuszcz.

Produkty light sprawią, że będziesz light

Niestety nie jest to prawda. Popularne zamienniki typu light tak naprawdę mogą pomóc jedynie naszemu samopoczuciu. W rzeczywistości zawierają niewiele mniej kalorii niż produkty „normalne”, a jedynie sprawiają, że nie mamy wyrzutów sumienia i nie rezygnujemy z ulubionych potraw. Często mimo „lekkiej” formy zawierają masę chemikaliów i nie potrafią wywołać w nas uczucia sytości przez co jemy ich jeszcze więcej.

Zjedz jabłko i schudnij. Czy owoce odchudzają?

Jedzenie owoców nie pomoże nam w odchudzaniu, ponieważ są świetną alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy. Jednak tylko niewielka liczba owoców takich jak np. ananas wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie, ale niestety zjedzenie całego ananasa nie sprawi, że oponka na naszym brzuchu w magiczny sposób wyparuje. Ponadto istnieje wiele owoców, które mogą utrudniać naszą walkę z otyłością ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Jednak należy pamiętać, że owoce to głównie źródło wielu wartościowych witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach mają na nas dobry wpływ.

Czy po jabłku będę chudsza? Czyli fakty i mity na temat zdrowego jedzenia

Mrożonki są niezdrowe

Jeśli przez termin mrożonki rozumiemy pizze to faktycznie. Jednak w przypadku mrożonych warzyw i owoców ilość zawartych w nich witamin jest taka sama jak w przypadku świeżych produktów. Należy pamiętać, że do mrożenia wybierane są , a przynajmniej powinny, najświeższe warzywa i owoce, a sam proces zamrażania nie wpływa na pogorszenie ich jakości. Mimo to w sezonie lepiej wybierać świeże produkty, ponieważ często podczas procesu mrożenia dodawane są liczne chemikalia, które nie są szkodliwe dla człowieka, ale na pewno nie są substancją pożądaną.

Sprawdź również:  Jedzenie na kółkach