Powszechnie przyjęło się sądzić, że grillowanie to polski sport narodowy. Niemal całe lato skupiamy się na przygotowaniu idealnych kiełbasek, a popołudnia spędzamy w ogrodzie. Jednak jak się okazuje wraz z nadejściem zimy, wcale nie musimy rezygnować z naszej ulubionej aktywności.
Grillowanie zimą wcale nie jest niemożliwe. Wystarczy parę prostych, sprawdzonych porad, które pozwolą Ci jeszcze dłużej cieszyć się zapachem świeżo zgrillowanych potraw.
Zainwestuj w odpowiedni sprzęt
Aby nasz grill zakończył się sukcesem, ważne, by sprzęt którego będziemy używać, podołał trudnym warunkom atmosferycznym. W tym przypadku najlepiej zainwestować w grill z zamykaną pokrywą, dzięki czemu unikniemy problemów z wiatrem. Poza tym dzięki pokrywie utrzymamy w środku odpowiednią temperaturę, przez co przygotowywane przez nas potrawy będą równo wypieczone. Wiele osób myśląc o grillowaniu zimą, zakłada, że jest to możliwe wyłącznie przy użyciu grilla elektrycznego. Jednak jak się okazuje, świetnie sprawdzi się również grill gazowy z pokrywką. Jest to nie tylko dużo bardziej ekonomiczne rozwiązanie, ale również o wiele prostsze. Większość modeli została wyposażona w specjalny system Easy Clean, dzięki czemu nie będziemy musieli się martwić o kłopotliwe czyszczenie. Świetnej jakości grille znajdziesz np. tutaj: http://www.sklep.landmann.pl/k2,grille-gazowe.html
O czym warto pamiętać?
Jak się okazuje dobry grill z pokrywą to nie wszystko. Aby całe przedsięwzięcia zakończyło się sukcesem, trzeba również przestrzegać paru prostych zasad. Po pierwsze musimy pamiętać o tym, że ze względu na trudne warunki atmosferyczne temperatura w środku grilla musi być znacznie wyższa niż zazwyczaj. Mamy na myśli rozgrzanie w granicach 220-270 stopni. Wówczas po odpowiednim przygotowaniu urządzenia, możemy wybrać najbardziej optymalną temperaturę grillowania. Poza tym należy również zwrócić uwagę na rozstawienie grilla. Lepiej unikać miejsc, w których będziemy zmuszeni do mierzenia się z silnym wiatrem. Mimo że grille to zazwyczaj dość pokaźne urządzenia, zanim zabierzemy się do przygotowywanie wszystkich smakołyków, dobrze jest zadbać o jego odpowiednią stabilność. W tym celu postaraj się usunąć śnieg, który mógłby spowodować nierówności podłoża. Najważniejszą zasadą każdego grilla jest przede wszystkim bezpieczeństwo uczestników, dlatego pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie używać grilla w zamkniętym pomieszczeniu.
Jak widać, przepyszne kiełbaski i soczyste karkówki z grilla możemy serwować naszym bliskim nawet zimą. Podstawą udanego grilla jest przede wszystkim odpowiednie urządzenie oraz zachowanie wszelkich środków ostrożności, które sprawią, że nawet w środku zimy choć na moment poczujemy się jak podczas wakacji.