Jak jeść sushi?

Jak jeść sushi?

Japońska kuchnia stała się niezwykle popularna w Polsce. Wybierając się pierwszy raz do restauracji serwującej sushi, warto zapoznać się wcześniej z kilkoma zasadami z etykiety jedzenia pysznych rolek. Rytuał nie jest trudny, a ma za zadanie w pełni rozkoszować się niesamowitym smakiem japońskich potraw. Dowiedz się, jak prawidłowo jeść sushi.

Co zamówić?

W menu w sushibarze, znajdziesz pewnie wiele niezrozumiałych pojęć. Zazwyczaj są one wytłumaczone albo podane są składniki, z których potrawy zostały zrobione. Jeśli jednak nie ma, to nie bój się zapytać o to kelnerów. Na pewno trafisz na nigiri, który jest najpopularniejszym rodzajem sushi. To uformowana porcja ryżu, na którym umieszczony jest kawałek ryby, krewetki lub ośmiornicy. Warto także zwrócić uwagę na maki – hosomaki, to jednoskładnikowa niewielka porcja sushi, futomaki – są bogatsze w składniki i większe oraz uromaki – tak zwane „odwrócone” sushi (ryż znajduje się na zewnątrz, a w środku są wodorosty i dodatki). Jeśli jednak jesteś wegetarianinem albo po prostu nie przepadasz za surową rybą to koniecznie odwiedź Youmiko (https://www.youmiko.pl/vege-sushi-mokotow) i skosztuj pysznych japońskich potraw w wersji wegańskiej. Z pewnością pozytywnie Cię zaskoczą.

Etykieta jedzenia sushi

Sushi je się pałeczkami. Jednak jeśli nie opanowałeś tej umiejętności, nie bój się jeść rękoma. Rolkę należy chwytać kciukiem, palcem wskazującym i środkowym i zjeść na raz, aby poczuć kombinację smaków. Jeśli jesz pałeczkami pamiętaj, by po skończonym posiłku nie odkładać ich na miskę. Wśród Japończyków kojarzy się to z rytuałem pogrzeby, a niektórzy twierdzą, że przynosi to pecha. Najlepiej odłóż je na specjalną podpórkę do pałeczek. Rolki nie należy odgryzać po kawałku i odkładać na talerz – uznaje się to za nietakt. Zamawiając sushi, dostaniesz także miseczki z sosem sojowym, wasabi oraz imbirem. Wasabi to bardzo ostry chrzan, więc nie przesadź z jego ilością. Bezpieczniejszą opcją jest sos sojowy. Pamiętaj jednak by delikatnie zamoczyć rolkę od strony ryby. Zanurzenie całej porcji nie jest dobrze widziane w japońskiej restauracji. Przegryź kawałek imbiru między kolejnymi makami czy nigiri, aby oczyścić kubki smakowe. W restauracji Youmiko (https://www.youmiko.pl/) również przykłada się dużą wagę do przestrzegania sushi savoir-vivre. Zamiast ryby, serwuje się tu jednak pyszne rolki ze świeżych składników pochodzenia roślinnego. Idealne miejsce dla każdego, kto chce spróbować japońskiej kuchni z twistem.

Wybierając się do japońskiej restauracji, należy przestrzegać kilku zasad. Etykieta jedzenia sushi jest niezwykle ważna dla sushimasterów. Pamiętaj, by rolki jeść za pomocą pałeczek lub rąk i na raz. Nie top sushi w dużej ilości sosu sojowego i przegryź między porcjami kawałek imbiru. Ciesz się pysznym smakiem tradycyjnej japońskiej potrawy.